SECAP - „FENNTARTHATÓ ENERGETIKAI – ÉS KLÍMA CSELEKVÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYÉBEN” C. PROJEKT

 TOP-3.2.1-15-SB1-2016-00062

 

 

 

 

 

 

Fenntartható Energia - és Klíma Akciótervek (SECAP) készülnek

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

 

A fenntartható fejlődés, a környezet- és energiatudatosság napjainkban egyre inkább előtérbe kerül, mely nem csak globális szinten élvez prioritást,  hanem a közösségek, a települések és a lakosság szintjén is meg jelennie az igénynek. A szemléletváltáshoz, továbbá a klíma- és energiatudatosság növeléséhez kapcsolódó intézkedések akkor lehetnek eredményesek és tartósak, ha azt megfelelően átgondolt tervezés előzi meg. Ezt a célt támogatják a Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv dokumentumok.

 

 

  

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, mint Konzorciumvezető TOP-3.2.1-15-SB1-2016-00062 azonosító számú, „Fenntartható energetikai – és klíma cselekvési programok kidolgozása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című projektjének megvalósítása folyamatban van.

A projekt célja: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 11 LEADER Helyi Akciócsoport térségére vonatkozóan, azaz a megye teljes területére kidolgozásra kerüljenek a ’Fenntartható energetikai és klíma akciótervek’ (Sustainable Energy and Climate Action Plan, továbbiakban SECAP).

Magyarországnak a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében megfogalmazott elvárások szerint 2020-ra 14,65 %-os részarányt kell elérnie a megújuló energia-hasznosításnak. Az Európai Unió által elvárt és a hazai célértékek eléréséhez szükséges a beruházások hatékonyságát segítő dokumentumok, többek között a SECAP megléte.

A projekt eredményeképpen a megyei térségek, települések SECAP dokumentummal fognak rendelkezni, melynek hatására energiahatékonysági és klímavédelmi szempontok érvényesülhetnek a településtervezésben.

A projekt 6 önkormányzat konzorciumi együttműködésében valósul meg.

A Konzorcium vezetője:

 • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat;

 Konzorciumi tagok:

 • Mátészalka Város Önkormányzata,
 • Kisvárda Város Önkormányzata,
 • Tiszalök Város Önkormányzata,
 • Vásárosnamény Város Önkormányzata,
 • Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata.

 A konzorciumvezető koordinálja a 11 db LEADER Helyi Akciócsoport területére vonatkozó SECAP dokumentumok kidolgozását. A konzorciumi tagok a saját településük SECAP-jának elkészítését vállalták szakértők bevonásával.

Milyen előnyökkel jár a SECAP megléte az önkormányzatok számára?

 

 Az akcióterv objektív, statisztikai és tényadatokon alapuló áttekintést nyújt az önkormányzat számára a különböző szektorok (önkormányzati létesítmények, lakosság, közlekedés stb.) energiafogyasztásáról és szén-dioxid-kibocsátásáról. Ezen adatok ismerete már rövid távon is jó alapot biztosít a  beruházások tervezéséhez.

Könnyebb hozzáférés pályázati forrásokhoz

 

Az Európai Uniós támogatási konstrukciók pályázati kiírásai esetében előnyt jelent, ha az önkormányzat rendelkezik energiastratégiával. A Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterv (SECAP) alapul szolgálhat például az ELENA (European Local Energy Assistance: https://www.eib.org/en/products/ advising/elena/index.html), Smart City (https://ec.europa.eu/inea/en/horizon-2020/smart-cities-communities)  támogatások igénybevételéhez, mely energetikai célú pályázati források kizárólag SECAP-pal rendelkező önkormányzatok számára elérhetőek.

 Tisztább, élhetőbb település

A SECAP dokumentumba foglalt intézkedések szorgalmazzák a megújuló energiaforrások alkalmazását. Minél nagyobb szerepet kapnak a megújuló energiaforrások a település energiamixében, annál kevesebb szennyező anyag kerül a levegőbe. A településen a zöldfelületek növelése, azok minőségének javítása, továbbá például kerékpárutak bővítése kellemesebb életkörülményeket eredményez a lakosság számára, így a település lakosságmegtartó ereje is nő.

A projekt adatai

 • Támogatási konstrukció: TOP-3.2.1.-15-SB1
 • Kedvezményezett neve: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat (konzorciumvezető),
 • A projekt címe: „Fenntartható energetikai – és klíma cselekvési programok kidolgozása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében”
 • A szerződött támogatás összege: bruttó 147 620 711 Ft
 • Támogatás mértéke: 100%
 • A projekt tartalmának bemutatása:
  A projektelőkészítés során kidolgozásra került a projektterv dokumentum. A projekt keretében a megye 11 LEADER Helyi Akciócsoport térségére vonatkozóan elkészülnek a térségi SECAP dokumentumok, illetve az 5 konzorciumi partner vonatkozásában a települési SECAP-ok is. A térségi SECAP dokumentumok kidolgozását a konzorciumvezető koordinálja, azok elkészítését a Megyei Önkormányzat munkatársai és Hivatalának köztisztviselői által biztosítja. A szakmai rendezvényeken kiemelt hangsúlyt kap az energiahatékonyság, a klímavédelem és az ezzel kapcsolatos szemléletformálás fontossága tájékoztató előadások formájában, illetve a projekt zárókonferenciáján bemutatásra kerülnek a SECAP dokumentumok is.  A megvalósítás során a projekt menedzsment és a nyilvánosság biztosítása folyamatos.
 • Projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.12.31.
 • Projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-15-SB1-2016-00062
 • Forrás: Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és Magyarország költségvetése.

 

A SECAP projekt megvalósításával kapcsolatban bővebb információt Matusz Ildikó szakmai vezetőtől kérhet, a matusz.ildiko@szszbmo.hu e-mail címen.

 

 

Projektrendezvények:

-          Nyitókonferencia (2018.09.21.)

További képek ide kattintva tekinthetőek meg.

 

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI ÉS TÉRSÉGI SECAP DOKUMENTUMOK TÁRSADALMI VÉLEMÉNYEZÉSE

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat konzorciumvezetőként  valósítja meg a TOP-3.2.1-15-SB1-2016-00062 azonosító számú, „Fenntartható energetikai – és klíma cselekvési programok kidolgozása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című projektet. A projekt eredményeképpen elkészült a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és a megyei LEADER Helyi Akciócsoportok térségére vonatkozóan a Fenntartható Energetikai és Klíma Akciótervek (SECAP-ok) társadalmi egyeztetési munkaanyaga, amelyeket aSzabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés 75/2019. (IX. 26.) számú önkormányzati határozatával társadalmi véleményeztetésre bocsát.

Az akciótervekkel kapcsolatos észrevételeit, javaslatait a társadalmi vita végéig, 2019. október 18-ig fogalmazhatja meg írásban. Kérjük, hogy a kitöltött véleményezési- javaslattételi adatlapot szíveskedjen e-mailen megküldeni a szabo.tamas@szszbmo.hu emailcímre.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy a véleményeztetés során kizárólag a társadalmi egyeztetésre bocsátott dokumentumokkal kapcsolatos észrevételek megfogalmazására van lehetőség.

Az alábbi linkekre kattintva érheti el a Szabolcs-Szatmár-Bereg SECAP dokumentumok társadalmi egyeztetési változatát:

 1. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei SECAP (társadalmasítási)
 2. Baktalórántháza és térsége LEADER Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)
 3. Csengeri Járás LEADER Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)
 4. Felső-Szabolcsi Vidékfejlesztési Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)
 5. Egy Jobb Életért Közhasznú Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)
 6. Tiszatér LEADER Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)
 7. Szatmár LEADER Közhasznú Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)
 8. Szatmári Síkság LEADER Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)
 9. Közép-Szabolcsi LEADER Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)
 10. Felső-Tisza Völgye Vidékfejlesztési Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)
 11. Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)
 12. Nyírség és Rétköz Határán Vidékfejlesztési Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)

Véleményezési és javaslattételi adatlap letöltése ITT>>

Tájékoztatom, hogy a SECAP dokumentumok tartalmának részbeni vagy teljes felhasználása kizárólag a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat írásos hozzájárulásával lehetséges.

 

Köszönjük, hogy véleményével Ön is hozzájárul a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fenntartható Energetikai és Klíma Akciótervek elkészítéséhez!

 

Nyíregyháza, 2019. október 1.

 

 

 

 

PROJEKTRENDEZVÉNYEK:

 

-          ZÁRÓKONFERENCIA (2019. 12.11.)

 

 • Meghívó (letölthető)
 • Regisztrációs lap (letölthető)

 

 

 

Képgaléria megtekinthető itt:

https://www.szszbmo.hu/galeria/secap 

 

 

EREDMÉNYESEN ZÁRULT A SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI

SECAP PROJEKT

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, mint Konzorciumvezető TOP-3.2.1-15-SB1-2016-00062 azonosító számú, „Fenntartható energetikai – és klíma cselekvési programok kidolgozása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című projektjének megvalósítása 2019. december 31-én befejeződött.


A projekt eredményeképpen elkészült Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a megyében található 11 LEADER Helyi Akciócsoport térségi ’Fenntartható Energetikai és Klíma Akcióterve’ (Sustainable Energy and Climate Action Plan, továbbiakban SECAP), továbbá Kisvárda, Mátészalka, Nyírbogát, Tiszalök és Vásárosnamény települések – mint konzorciumi partnerek - SECAP dokumentuma.

A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósult meg, a támogatás összege 147,62 millió Ft.

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elkötelezett a klímavédelem, az energiahatékonyság és a fenntarthatóság iránt. Klímatudatos szemléletének eredményeképpen 2018-ban került elfogadásra Szabolcs-Szatmár-Bereg megye klímastratégiája.

Ennek a tevékenységnek a folytatásaként a Megyei Önkormányzat konzorciumvezetőként,a Széchenyi 2020 program keretében valósította meg a SECAP projektetA projekt eredményeképpen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 17 db SECAP dokumentum készült el.

A projekt zárókonferenciáján bemutatásra kerültek a projekt eredményei, illetve a rendezvény előadói felhívták valamennyi gazdasági-társadalmi szféra figyelmét az éghajlatot jelentős mértékben károsító szén-dioxid és egyéb üvegházhatást okozó gázkibocsátás tudatos csökkentésére, az energiafogyasztás mérséklésére, valamint a klímaváltozás elleni alkalmazkodás fontosságára, mely tevékenységek hozzájárulnak a SECAP dokumentumokban  megfogalmazott célkitűzések eléréséhez. 

A projekt eredményeképpen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye LEADER térségei, települései SECAP dokumentummal rendelkeznek, melynek hatására energiahatékonysági és klímavédelmi szempontok érvényesülhetnek a települések fejlesztésében. 

 

Az akciótervek végrehajtása a teljes megyei lakosság, valamint az önkormányzati, intézményi, vállalkozói, mezőgazdasági gazdálkodói kör és a LEADER Közösségek együttműködését igényli. Önmagában egyik szektor sem lehet képes a kitűzött célok maradéktalan elérésére. Ennek érdekében nélkülözhetetlen az önkormányzatok, közintézmények, civil szervezetek (különös tekintettel a térségi LEADER egyesületek és „zöld” szervezetek) és a gazdasági szereplők között kialakított eredményes partnerségi kapcsolatok fenntartása.

 

A projekt eredményeként, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat koordinálásában kidolgozott térségi SECAP dokumentumok konzorciumi partnerek települési SECAP-jai letölthetők ITT: 

 

 

 

Csatolmányok: 
CsatolmányMéret
Meghívó Secap nyitókonferenciára 410.63 KB
Secap Nyitókonferencia program273.66 KB
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei SECAP (társadalmasítási)7.83 MB
Felső-Szabolcsi Vidékfejlesztési Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)8.68 MB
Szatmár LEADER Közhasznú Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)7.92 MB
Véleményezési és javaslattételi adatlap SECAP (társadalmasítási)223.49 KB
Csengeri Járás LEADER Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)7.77 MB
Egy Jobb Életért Közhasznú Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)8.26 MB
Baktalórántháza és Térsége LEADER Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)7.51 MB
Tiszatér LEADER Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)7.41 MB
Nyírség és Rétköz Határán Vidékfejlesztési Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)7.29 MB
Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)7.59 MB
Közép-Szabolcsi LEADER Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)7.28 MB
Szatmári Síkság LEADER Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)9.3 MB
Felső-Tisza Völgye Vidékfejlesztési Egyesület térségi SECAP (társadalmasítási)7.47 MB
Meghívó SECAP zárókonferencia 2019.12.11. 537.39 KB
Regisztrációs lap108.66 KB
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei SECAP végleges9.08 MB
Baktalórántháza és Térsége LEADER SECAP végleges8.71 MB
Csengeri Járás LEADER SECAP végleges8.68 MB
Egy Jobb Életért LEADER SECAP végleges9.61 MB
Felső-Szabolcsi LEADER SECAP végleges11.2 MB
Felső-Tisza Völgye LEADER SECAP végleges9.03 MB
Közép- Szabolcsi LEADER SECAP végleges8.12 MB
Nyírség Vidékfejlesztési LEADER SECAP végleges8.91 MB
Nyírség és Rétköz Határán LEADER SECAP végleges8.11 MB
Szatmár LEADER SECAP végleges10.44 MB
Szatmári Síkság LEADER SECAP végleges10.25 MB
Tiszatér LEADER SECAP végleges8.59 MB
Kisvárda SECAP végleges1.35 MB
Mátészalka SECAP végleges1.66 MB
Nyírbogát SECAP végleges1.45 MB
Tiszalök SECAP végleges1.69 MB
Vásárosnamény SECAP végleges1.58 MB