KÖZLEMÉNY

 

Tájékoztatjuk, hogy 2023. január 1-jei hatállyal a Szabolcs-Szatmár-Bereg-Megyei Önkormányzat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal elnevezése

 Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal elnevezésre módosult.

 

 

A Magyar Országgyűlés 2022. július 19-i ülésnapján fogadta el Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítását, melynek eredményeképpen az Alaptörvény 2023. január 1. napjától hatályos F) cikk (2) bekezdése értelmében Magyarország területe fővárosra, vármegyékre, városokra és községekre tagozódik. A módosítás tehát, a Magyarország alapvető területi tagozódásának részét képező „megye”, mint területi egység megnevezést 2023. január 1. napjától „vármegye” elnevezésre változtatja.

A Magyar Országgyűlés az Alaptörvény módosításával azonos napon, a területi tagozódásban történt, említett névváltoztatással összefüggésben elfogadta a területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint az egyes törvényeknek az Alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló 2022. évi XXII. törvényt, amely 2023. január 1-ei hatállyal módosította a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényt (a továbbiakban: Mötv.) is a vármegyei elnevezés átvezetése érdekében.

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés 13/2022. (XII.9.) önkormányzati rendeletében és 147/2022. (XII.8.) önkormányzati határozatában, szintén 2023. január 1-ei hatállyal vezette be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal megnevezést.

 

Az Alaptörvény záró és vegyes rendelkezések címének 28. pontja szerint a vármegyére való utalásként a megyére utaló elnevezés a 2022. december 31-én hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az Alaptörvény tizenegyedik módosítása hatálybalépését követően is használható mindaddig, amíg az Alaptörvény szerinti megnevezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható.

 

Nyíregyháza, 2023. január 11.

 

Közgyűlés összetétele

Seszták Oszkár – a közgyűlés elnöke (FIDESZ-KDNP)
Baracsi Endre – a közgyűlés alelnöke (FIDESZ-KDNP)
Kerekes Miklós – a közgyűlés alelnöke (FIDESZ-KDNP)
Szabó István – a közgyűlés nem közgyűlési tag alelnöke
Adorján Béla (JOBBIK-MOMENTUM)
Bakti János (FIDESZ-KDNP)
Dócs Attila (FIDESZ-KDNP)
Farkas Ernő (FIDESZ-KDNP)
Farkas László (DK)
Filep Sándor (FIDESZ-KDNP)
Földi István (JOBBIK-MOMENTUM)
Görömbei Vilmos (FIDESZ-KDNP)
Gyügyei Éva (FIDESZ-KDNP)
Halmi József (MSZP)
Dr. Helmeczy László (ÖSSZEFOGÁS SZ-SZ-B)
Kiss András (FIDESZ-KDNP)
Kovács Dániel Sándor (FIDESZ-KDNP)
Lipők Sándor Zoltán (FIDESZ-KDNP)
Makai Tamás (FIDESZ-KDNP)
Pálosi László (FIDESZ-KDNP)
Papp Bertalan (FIDESZ-KDNP)
Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó (FIDESZ-KDNP)
Szőke Zoltán (FIDESZ-KDNP)
Sztolyka Zoltán (FIDESZ-KDNP)
Tóth Viktor (JOBBIK-MOMENTUM)
Dr. Veres János (MSZP)