KÖZLEMÉNY

 

Tájékoztatjuk, hogy 2023. január 1-jei hatállyal a Szabolcs-Szatmár-Bereg-Megyei Önkormányzat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal elnevezése

 Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal elnevezésre módosult.

 

 

A Magyar Országgyűlés 2022. július 19-i ülésnapján fogadta el Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítását, melynek eredményeképpen az Alaptörvény 2023. január 1. napjától hatályos F) cikk (2) bekezdése értelmében Magyarország területe fővárosra, vármegyékre, városokra és községekre tagozódik. A módosítás tehát, a Magyarország alapvető területi tagozódásának részét képező „megye”, mint területi egység megnevezést 2023. január 1. napjától „vármegye” elnevezésre változtatja.

A Magyar Országgyűlés az Alaptörvény módosításával azonos napon, a területi tagozódásban történt, említett névváltoztatással összefüggésben elfogadta a területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint az egyes törvényeknek az Alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló 2022. évi XXII. törvényt, amely 2023. január 1-ei hatállyal módosította a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényt (a továbbiakban: Mötv.) is a vármegyei elnevezés átvezetése érdekében.

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés 13/2022. (XII.9.) önkormányzati rendeletében és 147/2022. (XII.8.) önkormányzati határozatában, szintén 2023. január 1-ei hatállyal vezette be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal megnevezést.

 

Az Alaptörvény záró és vegyes rendelkezések címének 28. pontja szerint a vármegyére való utalásként a megyére utaló elnevezés a 2022. december 31-én hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az Alaptörvény tizenegyedik módosítása hatálybalépését követően is használható mindaddig, amíg az Alaptörvény szerinti megnevezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható.

 

Nyíregyháza, 2023. január 11.

 

Új bölcsődét adtunk át Kislétán

A település egyik új ékességét adták át, az egy csoportszobás 12 férőhelyes, 254 négyzetméteren felépült Gyöngyszem Bölcsődét, amely a helyi önkormányzati óvodához tartozik. Az ovisok műsora után Pénzes Sándor Károly polgármester kiemelte, a bölcsődei szolgáltatásra igenis van igény a kisebb településeken is, Kislétán a jelenleg bölcsődébe járó 12 kisgyermek mellett újabb 7 szeretne bekerülni az ellátásba, amely lehetővé teszi, hogy szüleik visszatérhessenek a munka világába.

Mint azt az intézmény vezetőjétől, Takács Györgynétől megtudtuk, a bölcsőde legkisebb lakója egy 18 hónapos kisfiú. Elmondta azt is, akik innen kerülnek be az óvodájukba, zökkenőmentesen beilleszkednek a közösségbe, elsajátítják az alapvető szokás- és szabályrendszert, ami később az iskolában is követelmény. Elmondta, a kicsik nagyon aranyosak és jó kedélyűek, s itt mindent megkapnak, ami testi- és szellemi fejlődésükhöz szükséges.

– A kormány legfőbb célkitűzése, hogy a családokat támogassa. Van olyan család, ahol az a segítség, ha az anya tovább maradhat otthon gyermekével, nekik szól a gyes kiterjesztése a kisgyermek 3 éves koráig, de vannak olyan családok is, ahol az anya vissza szeretne menni dolgozni, s igénybe szeretné venni a bölcsődei szolgáltatást. „Hogy a gólya hol tesz le minket, nem mi választjuk meg”, de a kormány családbarát politikája mindenképpen arra törekszik, hogy a bölcsődei szolgáltatás ne csak a nagyvárosokban legyen elérhető, hanem a kisebb településeken is – erről már dr. Rétvári Bence államtitkár, miniszterhelyettes beszélt Kislétán.

Kiemelte, a bölcsődei szolgáltatás ingyenes, ráadásul a gyerekek 80 százaléka térítésmentesen étkezhet, ami a szülőknek óriási segítség. Hozzáfűzte, idehaza bölcsődéket építünk, máshol migránstáborokat akarnak. Nálunk a családok támogatása áll az első helyen.

– Tíz év alatt közel duplájára nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, háromszor annyi településen érhető el a szolgáltatás, mint korábban, az intézmények száma pedig a négyszeresére emelkedett országos szinten. Ez a munka azért fontos, mert családbarát országot szeretnénk építeni, együtt közösen – fűzte hozzá az államtitkár.

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő tovább sorolta a számokat. Elmondta, a térségben 15 bölcsőde épült az elmúlt időszakban, melyek összesen 4,5 milliárd forintot igényeltek, de ha tágabb értelemben vesszük a köznevelés fejlesztését, akkor elmondható, hogy 2018-tól közel 100 programban 14 milliárd forint jutott iskolák, óvodák, bölcsődék bővítésére vagy építésére csak ebben a választókerületben.

– Ezáltal a továbbtanulásra kapnak esélyt a gyerekek – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, s azt kívánta, legyen a kislétai bölcsőde gyerekzsivajjal betöltve, mert az jelenti az életet.

Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke köszöntőjében szintén azt emelte ki, hogy a bölcsődeépítés gazdaságfejlesztési célokat is szolgál, azáltal, hogy az édesanyák visszaléphetnek a munkaerőpiacra, s falun is fontos, hogy ezt a lehetőséget megkapják a családok.

Az ünnepség végén a történelmi egyházak áldásukat adták a Gyöngyszem Bölcsődére és kis lakóira.

 

Forrás: szon.hu