Helyi termék-és szolgáltatásfejlesztés

A Megyeházán került megrendezésre 2022. szeptember 28-án az első helyi termék- és szolgáltatásfejlesztési stratégiaalkotó workshop a TOP-5.1.1-15-SB1-2020-00002 azonosítószámú „Foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című, ’Paktum 2’ néven ismert projekt keretén belül.
A rendezvényen részt vett a Paktumszervezeti tagok képviselőin túl számos, a helyi termékek és szolgáltatások népszerűsítésében, fejlesztésében érdekelt döntéshozó, továbbá egyesületi képviselő, szövetségek, kamarák, igazgatóságok, önkormányzatok és oktatási intézmények képviselői. Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnökének, egyben a Megyei Értéktár Bizottság elnökének köszöntője és Obbágy Vera paktumiroda vezető projekt ismertetője után Fricz Péter helyi termék- és szolgáltatásfejlesztési koordinátor mutatta be a megyei helyi termék- és szolgáltatásfejlesztés stratégiaalkotásának kezdeti lépéseit, céljait és az elkövetkezendő feladatokat. A workshopot megtisztelte jelenlétével Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke is, aki hangsúlyozta a téma aktualitását és jelentőségét. Meghívott előadóként Ligetfalvi-Komiszár Eszter, a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata Foglalkoztatási Paktumirodájának helyi termék- és szolgáltatásfejlesztési koordinátora ismertette az eddig elért nívós eredményeiket. Előadásában bemutatta tevékenységét, a helyi termékek fontosságát, azok népszerűsítésének jó gyakorlatát, kitért a közeli terveikre is. Ezt követően Lakatos József Tiszaadony település polgármestere mutatta be részletesen a
„Tiszaadonyi kecskesajt” történetét, az 1999. évi kezdeti lépésektől mostanáig. Gyakorlatias előadásában kitért a működésük során felmerült problémákra, azok megoldására.

A rendezvényt interaktív kerekasztal beszélgetés zárta Róka László, a Megakom Kft ügyvezetőjének moderálásával. Sok vitaindító kérdés merült fel a témával kapcsolatban, melyekre választ a folyamatos együttműködés, kooperáció és a tapasztalatok, információk szakpolitika felé történő eljuttatása biztosíthat. A Paktumiroda munkatársai ezúton is megköszönik a megjelentek aktív közreműködését.