KÖZLEMÉNY

 

Tájékoztatjuk, hogy 2023. január 1-jei hatállyal a Szabolcs-Szatmár-Bereg-Megyei Önkormányzat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal elnevezése

 Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal elnevezésre módosult.

 

 

A Magyar Országgyűlés 2022. július 19-i ülésnapján fogadta el Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítását, melynek eredményeképpen az Alaptörvény 2023. január 1. napjától hatályos F) cikk (2) bekezdése értelmében Magyarország területe fővárosra, vármegyékre, városokra és községekre tagozódik. A módosítás tehát, a Magyarország alapvető területi tagozódásának részét képező „megye”, mint területi egység megnevezést 2023. január 1. napjától „vármegye” elnevezésre változtatja.

A Magyar Országgyűlés az Alaptörvény módosításával azonos napon, a területi tagozódásban történt, említett névváltoztatással összefüggésben elfogadta a területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint az egyes törvényeknek az Alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló 2022. évi XXII. törvényt, amely 2023. január 1-ei hatállyal módosította a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényt (a továbbiakban: Mötv.) is a vármegyei elnevezés átvezetése érdekében.

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés 13/2022. (XII.9.) önkormányzati rendeletében és 147/2022. (XII.8.) önkormányzati határozatában, szintén 2023. január 1-ei hatállyal vezette be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal megnevezést.

 

Az Alaptörvény záró és vegyes rendelkezések címének 28. pontja szerint a vármegyére való utalásként a megyére utaló elnevezés a 2022. december 31-én hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az Alaptörvény tizenegyedik módosítása hatálybalépését követően is használható mindaddig, amíg az Alaptörvény szerinti megnevezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható.

 

Nyíregyháza, 2023. január 11.

 

Fiatal Vállalkozók Hete – Nyíregyházán is várták az érdeklődőket

Nyíregyházán, a Megyeházán találkoztak a fiatal vállalkozók kedd délután, a szabolcsi vármegyeszékhely is az országos rendezvénysorozat egyik helyszíne volt. Nagyvállalatok vezetői, valamint helyi sikeres kis- és középvállalkozások alapítói tartottak előadásokat, de még a sportélet és a HR szektor képviselői is bemutatkoztak a nyíregyházi programban.

A vállalkozások szerepe kiemelten fontos a vármegye és az ország gazdasága szempontjából, a generációváltáshoz pedig szükség van a fiatalokra – ezt már Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke mondta köszöntőjében.

Nekünk, mint vármegyei önkormányzatnak, ezt mindenképpen támogatni kell és melléjük kell állni, és úgy látjuk, hogy ez a mai rendezvény is pontosan ezt a célt szolgálja, hogy legyen lehetőség egy tapasztalatcserére, hogy meg tudják mutatni magukat, meg tudják ismertetni magukat és tudjanak példát venni azoktól az előadóktól, akár a jó gyakorlatok szempontjából, akár pedig valóban csak az életút szempontjából, amit a saját vállalkozásukban is tudnak majd kamatoztatni” – nyilatkozta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnök, Baracsi Endre.

A sikerességhez fontos, hogy a vállalkozók összetartsanak, segítsék egymást, ne pedig vetélytársat lássanak a másikban – erre már Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke hívta fel a fiatalok figyelmét.

Nagyon fontos, hogy közösségek legyenek az országban, minél több szerves, alulról építkező közösség van, annál erősebb a vármegyének, az országnak, a nemzetnek a szövete. Ha ebben egy építőkocka a FIVOSZ, akkor ennek nagyon örülök. Minél több ilyen közösségre lenne szükségünk, amelyek informálják a tagjaikat, interaktívak, visszacsatolást jeleznek, esetleg a gazdasági kormányzás felé is jelentenek bizonyos fajta impulzusokat” – mondta Seszták Oszkár.

Nyitottság – ez az egyik legfontosabb a fejlődés érdekében, emelte ki Lakatos Gergely, a FIVOSZ alelnöke a nyíregyházi rendezvényen. A szövetség egy értékközösséget is jelent és a Fiatal Vállalkozók Hete is azt próbálja bemutatni, hogy egymást segíteni sokkal inkább megéri, mint egymást hátráltatni – tette hozzá az alelnök. A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége jelenleg mintegy 45 ezer vállalkozót ér el, startupokat és többgenerációs családi cégeket egyaránt.

A családi vállalkozások tovább vitele és az új ötleteknek a megvalósítása kettő különálló feladat, de egyik sem könnyebb vagy nehezebb. Nagyon izgalmas, amikor beszélgetek vállalkozó és menedzser társakkal és mindig megpróbálom kicsit rávilágítani a másod- vagy harmadgenerációsokat, hogy értjük a ti problémáitokat, mindenesetre az első generációs vállalkozóknak is megvannak a maguk kihívásai. Egyik sem könnyebb vagy nehezebb, mind a kettő típusból megtalálható a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségében is. Nagyon jó ötleteket és tippeket tudnak adni egymásnak a fiatalok ez ügyben” – nyilatkozta Lakatos Gergely, a FIVOSZ alelnöke.

Az elmúlt években számtalan kihívással találkozhattak a vállalkozók is, olyanokkal, amivel korábban még nem, ettől függetlenül is megmaradt a vállalkozói kedv a fiatalok körében. Az előadók pozitív üzenetekkel érkeztek Nyíregyházára és más városokban is ez a terv, ezzel is motiválva azokat, akik még bizonytalanok és most állnak épp a váltás előtt: munkavállalóból munkáltatók lesznek.

 

Forrás: nyiregyhaza.hu