KÖZLEMÉNY

 

Tájékoztatjuk, hogy 2023. január 1-jei hatállyal a Szabolcs-Szatmár-Bereg-Megyei Önkormányzat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal elnevezése

 Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal elnevezésre módosult.

 

 

A Magyar Országgyűlés 2022. július 19-i ülésnapján fogadta el Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítását, melynek eredményeképpen az Alaptörvény 2023. január 1. napjától hatályos F) cikk (2) bekezdése értelmében Magyarország területe fővárosra, vármegyékre, városokra és községekre tagozódik. A módosítás tehát, a Magyarország alapvető területi tagozódásának részét képező „megye”, mint területi egység megnevezést 2023. január 1. napjától „vármegye” elnevezésre változtatja.

A Magyar Országgyűlés az Alaptörvény módosításával azonos napon, a területi tagozódásban történt, említett névváltoztatással összefüggésben elfogadta a területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint az egyes törvényeknek az Alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló 2022. évi XXII. törvényt, amely 2023. január 1-ei hatállyal módosította a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényt (a továbbiakban: Mötv.) is a vármegyei elnevezés átvezetése érdekében.

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés 13/2022. (XII.9.) önkormányzati rendeletében és 147/2022. (XII.8.) önkormányzati határozatában, szintén 2023. január 1-ei hatállyal vezette be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal megnevezést.

 

Az Alaptörvény záró és vegyes rendelkezések címének 28. pontja szerint a vármegyére való utalásként a megyére utaló elnevezés a 2022. december 31-én hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az Alaptörvény tizenegyedik módosítása hatálybalépését követően is használható mindaddig, amíg az Alaptörvény szerinti megnevezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható.

 

Nyíregyháza, 2023. január 11.

 

Befektetésösztönzés és gazdaságfejlesztés

Az első befektetésösztönzési és gazdaságfejlesztési stratégiaalkotó workshop a Megyeházán került megrendezésre 2022. szeptember 20-án a TOP-5.1.1-15-SB1-2020-00002 azonosítószámú „Foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című, ’Paktum 2’ néven ismert projekt keretén belül. A rendezvényen részt vett a Paktumszervezeti tagok képviselőin túl számos megyei közigazgatási-gazdasági-oktatási területről érkezett vezető, döntéshozó is.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a workshopon megjelenteket, valamint Obbágy Vera paktumiroda vezető ismertette a projektet. Ezt követően Jécsák Tibor befektetésösztönzési koordinátor bemutatta a befektetésösztönzési stratégia céljait, az aktuális és jövőbeni gazdasági trendeket és kihívásokat, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye erősségeit befektetési szempontból, valamint a megyei koordináció lehetséges eszközeit.

Meghívott előadóként Bartók Dávid, a NYIP Nonprofit Kft. ügyvezetője vázolta, hogy hogyan jött létre Nyíregyháza Megyei Jogú Város befektetésösztönzési és vállalkozásfejlesztési szervezete, részletesen felsorolta a NYIP Kft. feladatait, megosztotta a résztvevőkkel a befektetésösztönzéssel kapcsolatos kihívásokat és a sikeres befektetésösztönzés előfeltételeit, valamint bemutatta az elért eredményeket. 

Ezután Hegedüs István, a Nyírségi Édesburgonya Zrt. vezérigazgatója bemutatta a beruházás és a működés során tapasztalt nehézségeket, rávilágítva néhány olyan tényre, ami kifejezetten a megye gazdaságában tapasztalható. Hangsúlyozta, hogy van tér a megyében a mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenységre, ebben pedig kiemelten fontos a magasabb feldolgozottságú termékek előállítása, amihez átgondolt termékfejlesztés szükséges. Minden tekintetben nagy hangsúlyt kell fektetni az innovációra, és figyelembe kell venni a jövőben várható trendeket.

A rendezvényt interaktív kerekasztal beszélgetés zárta Róka László, a Megakom Kft ügyvezetőjének moderálásával. A résztvevők rendkívül aktív együttműködést mutattak, melyet a Paktumiroda munkatársai ezúton ismét köszönnek.