KÖZLEMÉNY

 

Tájékoztatjuk, hogy 2023. január 1-jei hatállyal a Szabolcs-Szatmár-Bereg-Megyei Önkormányzat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal elnevezése

 Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal elnevezésre módosult.

 

 

A Magyar Országgyűlés 2022. július 19-i ülésnapján fogadta el Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítását, melynek eredményeképpen az Alaptörvény 2023. január 1. napjától hatályos F) cikk (2) bekezdése értelmében Magyarország területe fővárosra, vármegyékre, városokra és községekre tagozódik. A módosítás tehát, a Magyarország alapvető területi tagozódásának részét képező „megye”, mint területi egység megnevezést 2023. január 1. napjától „vármegye” elnevezésre változtatja.

A Magyar Országgyűlés az Alaptörvény módosításával azonos napon, a területi tagozódásban történt, említett névváltoztatással összefüggésben elfogadta a területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint az egyes törvényeknek az Alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló 2022. évi XXII. törvényt, amely 2023. január 1-ei hatállyal módosította a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényt (a továbbiakban: Mötv.) is a vármegyei elnevezés átvezetése érdekében.

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés 13/2022. (XII.9.) önkormányzati rendeletében és 147/2022. (XII.8.) önkormányzati határozatában, szintén 2023. január 1-ei hatállyal vezette be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal megnevezést.

 

Az Alaptörvény záró és vegyes rendelkezések címének 28. pontja szerint a vármegyére való utalásként a megyére utaló elnevezés a 2022. december 31-én hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az Alaptörvény tizenegyedik módosítása hatálybalépését követően is használható mindaddig, amíg az Alaptörvény szerinti megnevezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható.

 

Nyíregyháza, 2023. január 11.

 

Projektzáró rendezvény

Lezárult az a pályázati program, mely a határ menti közlekedési infrastruktúra komplex fejlesztését tűzte zászlajára. A pénteki zárórendezvényen Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke beszélt a projekt célkitűzéseiről a sajtó képviselőinek.
Elmondta, a program során főként tanulmányok és különböző megvalósítási tervek készültek el, ezek pedig az ukrán, a román, a szlovák és a magyar határ menti régióiban fejlesztenék a közlekedési (kerékpárutak, kisrepülőterek és közúti fejlesztések) kapcsolatokat.
- Ezeknek köszönhetően egy olyan fenntartható platform jönne lére, amely elősegíti a magánszemélyek és a különböző kereskedelmi árucikkek határokon átnyúló mobilitását, a térség közlekedésének és a határ menti infrastruktúrának javulna a minősége, ezzel párhuzamosan pedig a kormányok és szakmai szervezetek közötti együttműködés is megerősödne - fogalmazott a vármegyeházán Seszták Oszkár.
Radu Trufan, a Máramaros Megyei Tanács alelnöke kiemelte, ennek az együttműködésnek köszönhetően csökkenhet a szakadék Kelet- és Nyugat-Európa között. Hozzátette, a projekt részeként elkészült egy közös Mobilitási Terv, amely tartalmazza az egyes határrégiók regionális elképzeléseit a határ menti infrastruktúra, a közlekedés, a vasúti szolgáltatások, illetve a nemzetközi légi szolgáltatások fejlesztéséhez.
A sajtótájékoztatón, majd az azt követő szakmai fórumon részt vett Natalie Nosa-Pylypenko, a Regionális Fejlesztési Intézmények Nemzetközi Szövetségének ügyvezető igazgatója is, aki kiemelte: a programban együttműködnek egymással az országok különböző szakmai szervezetei, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat, a Kassai Önkormányzati Régió, a Máramaros Megyei Tanács, a Szatmár Megye Területi Közigazgatási Egysége és a Kárpátaljai Megyei Közúti Szolgálat is.
Natalie Nosa-Pylypenko a projekt szakmai részének bemutatása mellett megköszönte hazánknak azt a fajta humanitárius segítséget, amit az orosz-ukrán háború kitörése óta biztosít a háborús menekülteknek.
 
Forrás: szon.hu
Fotók: Csutkai Csaba