KÖZLEMÉNY

 

Tájékoztatjuk, hogy 2023. január 1-jei hatállyal a Szabolcs-Szatmár-Bereg-Megyei Önkormányzat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal elnevezése

 Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal elnevezésre módosult.

 

 

A Magyar Országgyűlés 2022. július 19-i ülésnapján fogadta el Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítását, melynek eredményeképpen az Alaptörvény 2023. január 1. napjától hatályos F) cikk (2) bekezdése értelmében Magyarország területe fővárosra, vármegyékre, városokra és községekre tagozódik. A módosítás tehát, a Magyarország alapvető területi tagozódásának részét képező „megye”, mint területi egység megnevezést 2023. január 1. napjától „vármegye” elnevezésre változtatja.

A Magyar Országgyűlés az Alaptörvény módosításával azonos napon, a területi tagozódásban történt, említett névváltoztatással összefüggésben elfogadta a területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint az egyes törvényeknek az Alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló 2022. évi XXII. törvényt, amely 2023. január 1-ei hatállyal módosította a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényt (a továbbiakban: Mötv.) is a vármegyei elnevezés átvezetése érdekében.

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés 13/2022. (XII.9.) önkormányzati rendeletében és 147/2022. (XII.8.) önkormányzati határozatában, szintén 2023. január 1-ei hatállyal vezette be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal megnevezést.

 

Az Alaptörvény záró és vegyes rendelkezések címének 28. pontja szerint a vármegyére való utalásként a megyére utaló elnevezés a 2022. december 31-én hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az Alaptörvény tizenegyedik módosítása hatálybalépését követően is használható mindaddig, amíg az Alaptörvény szerinti megnevezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható.

 

Nyíregyháza, 2023. január 11.

 

Magyar mintára épül hulladékfeldolgozó Kárpátalján

Egy hiánypótló beruházás elindulását jelentették be kedd délelőtt Nyíregyházán a vármegyeházán. A Tisza Európai Területi Társulás elnöke, Seszták Oszkár köszöntötte a sajtótájékoztató vendégeit, köztük a kárpátaljai települések polgármestereit, a társulás munkatársait, valamint a sajtó megjelent képviselőit.

A vármegyei közgyűlés elnöke elmondta, a projekt teljes költségvetése közel 7 millió 900 ezer euró. Ebben az összegben benne van a hazai Energiaügyi Minisztérium támogatása is, ami meghaladja a 900 millió forintot.

 

A tájékoztatón elhangzott, a magyar határon átnyúló régióban a nem megfelelően kezelt, folyamatosan növekvő hulladékmennyiség komoly kockázatot jelent mind az emberi egészségre, mind pedig a Tisza vizére. Ezek a problémák a Kárpátalján jelenleg alkalmazott hulladékgazdálkodási gyakorlattal nem kezelhetőek, hiszen ebben a térségben súlyos gondok vannak a hulladék begyűjtésével, feldolgozásával és ártalmatlanításával.

– Ukrajna és Magyarország területén található felszín alatti vizek, valamint a Tisza és a mellékfolyóinak szennyeződése azt jelzi, hogy integrált megközelítésre van szükség a határon átnyúló régió hulladékgazdálkodásának megszervezéséhez, fejlesztéséhez – fogalmazott a keddi sajtótájékoztatón Seszták Oszkár, aki hozzátette: ezen problémák orvosolására indult el egy kétoldalú együttműködés a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat és a Kárpátaljai Megyei Tanács között.

– A projekt egy része egy kárpátaljai hulladéklerakó megépítését, a szelektív hulladékgyűjtéshez szükséges eszközök beszerzését, valamint a szilárdhulladék-gyűjtőpontok kialakítását foglalja magába – mondta  Seszták Oszkár.

A közbeszerzést a Mento Környezetkultúra Kft. nyerte el, a cég ügyvezetője, Boglár Tamás pedig optimistán tekint a jövőbe. Mint az elmondta, minden szakmai tudásukat szeretnék „beletenni” a projektbe.

Volodimir Csubirko,, a Tisza ETT társelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke is részt vett a keddi rendezvényen. Hangsúlyozta, szeretnék a magyarországi jó példákat átvenni Kárpátalján is, ebben is remek segítség ez a projekt.

– Számunkra is egy szégyenfolt, ami a Tiszával történik, éppen ezért szeretnénk elejét venni a további problémáknak, és ezzel a most épülő hulladékkezelővel, valamint az emberek szemléletformálásával igyekszünk a dolgok elébe menni – jelentette ki Volodimir Csubirko, majd a Kárpátaljai Megyei Tanács nevében átnyújtott egy emlékplakettet Szeszták Oszkárnak, a vármegyei közgyűlés elnökének, megköszönve az eddig végzett közös munkát.

Fotók: Csutkai Csaba

Forrás: szon.hu