Legyünk büszkék arra, hogy a Himnusz földjén élünk!

– A múltból táplálkozva csak úgy építhetünk stabil jövőt, ha a gyökereink erősek. Ehhez pedig szükség van arra, hogy a közösségi önazonosságtudat, a lokálpatriotizmus belső értékként jelenjen meg a településeken. Éljük meg itt büszkén, hogy szabolcsiak, szatmáriak és beregiek vagyunk! Ismerjük, tiszteljük, őrizzük és ápoljuk értékeinket, mert külföldön, vagy az ország más részén járva ezt megtesszük, azonban a közvetlen környezetünkben sokszor nem vesszük észre. Ezekre akartunk rámutatni kiállításokkal, kiadványokkal, közösségi rendezvényekkel, vetélkedőkkel és táborok szervezésével, értéktalálkozókkal, hagyományőrző eseményekkel, identitásfesztivállal – mondta kedden a vármegyeházán Seszták Oszkár. A vármegyei közgyűlés elnöke rámutatott, hogy az identitástudat erősítésének gazdasági értelemben is van ereje, ugyanis a megyeiség megélése hat a társadalmi fejlődésre és csökkentheti az elvándorlást, segíti a munkaerő megtartását.

– A visszajelzések alapján elértük a célt, az önazonosságtudat erősítése mellett a vármegyéről kialakult képet is sikerült kedvező irányba formálni, a hívó szó a „Himnusz földje”. Identitásunk talán legerősebb eleme az, hogy nemzeti imádságunkat Kölcsey Ferenc itt vetette papírra. Ez egységet adhat, egyesíthet minden jószándékot – fejtette ki az elnök, majd utalt arra, hogy más programokban az identitáserősítés továbbra is fontos cél marad, mert ez jelenti a jövőnket itt Szabolcs-Szatmár-Beregben. 

– Az elmúlt négy évben a projekt keretében azért dolgoztunk, hogy akik Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyeiek, függetlenül attól, hogy melyik kulturális desztinációban laknak, érezzék és tudatosuljon bennük, milyen jó itt élni, milyen erős a közösség, mennyi kulturális, természeti és épített értékünk, tradíciónk és hagyományunk van, amelyekre méltán lehetünk büszkék – mondta az Itthon, együtt, közösen Szabolcs-Szatmár-Beregben című uniós támogatásból megvalósult program céljáról Zavarkó Árpád Mihály. – Az elmúlt négy évben 29 különböző típusú rendezvény keretében több mint 337 eseményt szerveztünk, azaz átlagban négy naponta volt egy programunk, amivel sikerült több mint 30 ezer embert elérnünk a legfiatalabbaktól a nyugdíjas korosztályig – sorolta a részleteket a program szakmai vezetője, aki úgy értékelt a zárórendezvényen, büszkék lehetünk a vármegyénkre. Sikerült a kulturális alapú megyei projektet úgy végrehajtani, hogy az a helyi emberek és közösségek életminőségét pozitívan befolyásolja. S bár a program véget ért, de lokálpatriotizmus erősítése érdekében végzett munka nem.

 

Forrás: szon.hu

Fotók: Csutkai Csaba