Interreg

RUMOBIL projektzáró konferencia Varsóban

2019. április 11-én a lengyelországi Varsóban megrendezésre került a RUMOBIL CE55 (Térségi mobilitás a demográfiai változásnak kitett európai régiókban) közlekedésfejlesztési projekt záró konferenciája. A rendezvényen részt vettek a partner szervezetek képviselői, valamint a projektben résztvevő partnerországok közlekedéshez köthető, legfontosabb szereplői.

Az Interreg Central Europe Program keretében megvalósuló projektben tizenkét közép-európai partner vett részt, akiknek közös célja olyan innovatív közlekedési megoldások kidolgozása és tesztelése volt, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a tömegközlekedés térnyerésére a partner régiókban.

Az együttműködés során lehetőség nyílt a tapasztalatcserére, valamint a korszerű eszközök és megoldások kísérleti alkalmazására, annak érdekében, hogy a résztvevők megfelelő válaszokat találjanak a változó mobilitási igényekhez kapcsolódó kihívásokra.  

További információ a projektről az alábbi linken található:

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/rumobil.html

 

 

  

A RUMOBIL projekt keretein belül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat kollégái, valamint a projekt fontos érdekeltjei egy nem mindennapi tanulmányúton vettek rész májusban. Az olasz partnerek Modenában látták vendégül a résztvevőket, akik a régió közlekedése mellett tanulmányozhatták a projekt keretein belül létrehozott új szolgáltatást a „pronto bust”, amely az igény szerinti közlekedés elvén alapuló szolgáltatás, és azokat a vidéki lakosokat segíti közlekedésükben, akik egyébként nehezen tudnák elérni a városi régiókat. A szolgáltatást kiegészíti egy applikáció, amely mobiltelefonra letöltve biztosítja az egyes járatokra történő bejelentkezés lehetőségét.

Az újonnan szerzett tapasztalatokat a résztvevők átadják a helyi döntéshozóknak, hogy azok a jövőben részét képezzék a hazai fejlesztéseknek.

További információ a RUMOBIL a projektről a linken érhető el:

 https://www.interreg-central.eu/Content.Node/rumobil.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Az elkövetkezendő hetekben indul a RUMOBIL közlekedés fejlesztési programhoz kapcsolódó teszt a Nagykálló-Nyíregyháza közötti buszvonalon.

A tesztprojekt egyik eleme az utasok számának mérése és összetétel szerinti elemzése, annak érdekében, hogy a teszt befejeztével pontos képet kapjanak a projekt irányítói az elért eredményekről. A számlálás első fázisát a nyár közepén hajtották végre, a második fázist pedig szeptember 3. hetére tervezik, amikor már minden oktatási intézmény elindult. Az utasszámlálásban a Nyíregyházi Egyetem diákjai is részt vesznek. A tesz projekt célja, hogy növeljék a helyi lakosság körében a tömegközlekedési eszközök- ezen belül az autóbusz- használatának gyakoriságát, melyet a buszmegállók felújításával és a buszforgalomról adott pontos információk biztosításával érnek majd el. Ebben szerepe lesz a buszmegállókba telepített információs paneleknek, amelyek a buszok érkezési idejét jelzik majd, valamint a hozzá kapcsolódó forgalom figyelő rendszernek, melynek segítségével még pontosabb kiszámítható a buszok helyzete.

A tesztprojekttel egy időben elindul a népszerűsítési kampány, annak érdekében, hogy a teszt és a tömegközlekedés minél nagyobb figyelmet kapjon a régióban.

Az elért eredmények, összekapcsolva a RUMOBIL stratégiával, alkalmazhatóak lesznek más hasonló tömegközlekedési fejlesztéseknél a megye egész területére vonatkozólag.

Kövessen minket a https://www.facebook.com/Rumobil/?fref=ts facebook oldalon vagy a RUMOBIL projekt hivatalos weboldalán: http://www.interreg-central.eu/Content.Node/rumobil.html

 

Teszt projekt helyszín

 

 

 

Várakozó utasok a nagykállói busz megállóban

 

 

 

 


 

 

 

A Szabolcs – Szatmár - Bereg Megyei Önkormányzat és Nagykálló Város Önkormányzata a RUMOBIL (Negatív Demográfiai Változással Érintett Európai Térségek Városon Kívüli Közlekedése) című projekt keretein belül rajzversenyt hirdetett általános iskolák számára a tömegközlekedés népszerűsítése, valamint a projekt céljainak lakossággal történő minél szélesebb körű megismertetésének céljából. A nyertes rajzok  online szavazóoldalon kerülnek kiválasztásra, amely az a következő linken érhető el:

https://www.survio.com/survey/d/P9P7N4S6T3O6D9V6W

 

 


 

 

Hamarosan RUMOBIL partnerek találkozója lesz

Ozalj-ban és Zagrábban (Horvátország)

 

Hamarosan RUMOBIL partnerek találkozója lesz Horvátországban. Az eseményre 2017. március 1-én Zágrábban és 2-án Ozalj-ban kerül sor. Ozalj turisztikai vonat végállomása lesz, mely egyik tevékenysége a RUMOBIL projektnek.

 

A találkozón bemutatásra kerül a projekt jelenlegi állapota, valamint az elkövetkezendő eseményeket is elmondják a projektben résztvevő partnerek.

A találkozó nyitva áll érdekeltek, politikusok, közlekedési szakemberek, akadémikusok, nem kormányzati szervek részére is.

 

 

Az első napra a szervezők vonatos utazást szerveznek, elhagyva Zágrábot. A fő állomásról lesz az indulás 8:12-kor, Karlovac-ban átszállással, majd 9:35-kor érkezés Ozalj-ba.

A találkozóra az Ozalj-i Városházán kerül sor (Kurilovac 1, Ozalj) 10 órától délután 17:45-ig. Este 18 órától a horvát partner, HŽ Putnički Prijevoz mutatja be a projektben tervezett tevékenységét, mely tartalmazza a turista vonatot is Zágráb, Karlovac és Ozalj között. Összesen 35 vonat fejlesztésére (szervezésére) kerül sor a következő 18 hónapban.

A találkozót követően busszal történik Zágrábba a visszautazás este 10 óra körül, a közös vacsorát követően.

 

A második nap a konferencia 9 órakkor kezdődik az Arcotel Allegra hotelben (Branimirova 29, Zagreb), mely 12:30-kor ér véget.

 

Aki részt kíván venni a találkozón, keresse a projekt vezető partnerét a Sachsen-Anhalti Regionális Fejlesztési és Közlekedési Minisztérium (Németország) kollégáját a Sophie.Golinski@mlv.sachsen-anhalt.de email címen vagy a horvát kommunikációs vezetőt az info@szz.hr email címen.  

 

Angol nyelvű meghívó elérhetősége a RUMOBIL projekt hivatalos és facebook oldalán is elérhető:

http://www.interreg-central.eu/Content.Node/rumobil.html

https://www.facebook.com/Rumobil/?ref=nf